Post Format

Saturn u Škorpionu

Saturn će boraviti u Škorpionu između 5.10.2012. i 18.9.2015., uz kratki ulazak u Strijelca i retrogradno vraćanje između 23.12.2014. i 15.6.2015. Momenti kada Saturn mijenja znak su od velikog značenja za današnjeg čovjeka. Neke nove granice se spoznaju, težište osobnih interesa se prebacuje na nova životna polja i počinju 2 – 3 godine u kojima će sva problematika opisana znakom Škorpiona izbiti na površinu.

Za generaciju rođenu u razdoblju 29.11.1982. do 6.5.1983. i 24.8.1983. do 17.11.1985. ovo će biti vrijeme prvog Saturnovog povratka. Označit će veliku prekretnicu u njihovim životima. Prva stepenica odrastanja je gotova, završilo je izgradnja nečeg što bi trebali smatrati pod svojim “JA”. Došao je kraj čekanju “pravog trenutka” jer Saturnov povratak govori da je taj trenutak došao i sve ono što odluče kroz sljedeće 3 godine imat će dalekosežne posljedice na njihov život. Kako je Škorpion fiksni znak i promjena mu nije najbliskija osobina ovoj generacije predstoji dosta intenzivnih životnih udara kako bi ih se pomaklo sa lažno stabilne pozicije. Slično vrijedi i za osobe rođene između 22.10.1953. i 12.1.1956., ali s naglaskom da je kod drugog Saturnovog povratka ključ u otpuštanju, tako teškoj riječi kod Škorpiona. Uskoro tridesetogodišnjaci će u sebi pokušati prelomiti koliko je vrijedna ta veza ili poslovni odnos u kojem su započeli svoj mladi život i da li imaju snage oduprijeti se svom paranoičnom egu i početi koristiti rezultate takve veze. Za vrijeme Saturnovog boravka u Vagi pitanje je bilo s kim i na koji način? Dok se ovdje pitamo, nakon što smo se odlučili, ili pasivno ili aktivno, što ćemo sad kad smo ostali zajedno?! Gradimo li nešto skupa? Možda je došlo vrijeme da nas neka kupovina zajedničke nekretnine ili ulaganje poveže/uzemlji dublje od same romantike ili pričanja o poslovnim planovima? Imamo li snage izbrisati granicu svoga preraslog JA? Ili ćemo se uskoro raspuknuti.

Saturn ne čeka. On je spor, ali je i simbol vremena. Za sad nismo sposobni zaustaviti to vrijeme. Preostaje nam jedino intuitivno ga raspoznavati i pokušati se kretati u tom ritmu.

Druga bitna simbolika Škorpiona je vezana uz seks (Više o tome na Škorpioni, seks i pepeo) koji će doživjeti neke svoje nove metamorfoze i na intimnom-osobnom planu kao i na društvenom. Tamo gdje se pojavi Saturn uvijek postajemo svjesni svojih ograničenja. U početku to izgleda frustrirajuće, pogotovo za generacije sa Saturnom u Škorpionu, ali osvještavanje granica je prvi korak ka oslobađanju od njih. Drugi je problem što se fiksna emocionalna inercija Škorpiona vrlo lako uhvati za negativnosti određenih stanja. Ukratko, realno je za pretpostaviti kako će se brojni pojedinci i parovi naći u izrazito frustrirajućim periodima po pitanju seksualnosti. Ključ je ovdje “period”, a ne trajno stanje, nešto što škorpionska energija vrlo često brka i u sebi nosi bol puno duže nego što se ona nalazi u stvarnosti. Saturnov “brat” Jupiter koji je trenutno u Blizancima, nadopunjuje ovu sliku u stilu znaka u kojem se nalazi. Uzburkava percepciju seksa modernog čovjeka kroz površnu književnu sado-mazo trilogiju “50 nijansi sive” i besmislenu medijsku buku o objavljivanju golih slika britanske princeze Kate. Kad Jupiter uđe u Raka sredinom 2013. tematika seksualnosti će se puno snažnije prebaciti na polje obiteljskog života što će kulminirati Jupiterovim boravkom u Lavu uz jaki kvadrat prema Saturnu (2014-2015.) i pitanjima seksualnog odgoja  kod djece i mladih.

digital-art-398342_640Preuzeto s Pixabay

Jedna vrlo bitna devijacija javlja se u području Škorpiona, a to je pohlepa. Pohlepa prema tuđem novcu, prema zlorabljenju društvene moći, prema zlorabljenju svakog oblika zajednice koji određenom pojedincu daje moć. Moć nastala iz povezivanja dvoje ili više ljudi trebala bi imati svrhu izgradnje uspješnije civilizacije dok su danas brojni političar preslika deformiranog korištenja takve moći. Saturn pokazuje granice, prisiljava na njih, ukazuje pohlepnima kako ne mogu više uzimati i s pravom mnogi astrolozi gledaju na ovaj period kao potencijalno vrlo negativan, ali negativan za one koji nisu znali stati kad je trebalo. Treba imati na umu da se u fazi Škorpiona sklapaju ugovori, između dvoje zaljubljenih, poslovnih partnera, naroda i njegovih vođa i, posebno zanimljivo danas, pojedinca i banaka. Saturn će protresti sva ova područja snažno i temeljito jer jedna opcija je bolna izolacija, a druga ekstaza kroz udruživanje.

One comment

Odgovori

Required fields are marked *.